File #: ORD 2021-001    Name: Solid Waste Collection Franchise Agreement
Type: Ordinance Status: Passed
File created: 10/15/2020 In control: City Commission
On agenda: 9/9/2021 Final action: 9/9/2021
Title: AN ORDINANCE AMENDING THE FRANCHISE AGREEMENT BETWEEN THE CITY AND REPUBLIC SERVICES OF FLORIDA, L.P. D/B/A ALL SERVICE REFUSE DATED SEPTEMBER 10, 2019, TO PROVIDE FOR AMENDMENTS RELATED TO RECYCLING, INCLUDING A WAIVER TO PERMIT SOURCE SEPARATED RECYCLING TO BE COLLECTED AND TRANSPORTED WITH GARBAGE AND RUBBISH TO THE TRANSFER STATION AT THE WHEELABRATOR NORTH BROWARD RESOURCE RECOVERY FACILITY AND PROVIDING FOR A RATE ADJUSTMENT DUE TO CHANGES IN THE RECYCLING PROGRAM AS WELL AS A TEMPORARY RATE ADJUSTMENT DUE TO THE FORCE MAJEURE EVENT COSTS ASSOCIATED WITH THE COVID-19 PANDEMIC. (SECOND READING)(PUBLIC HEARING)
Indexes: Agreement, Amendment, Franchise, Ordinance, Recycling
Attachments: 1. ORDINANCE 2021-001-Amendment 1 to Republic Franchise Agrmt, 2. EXHIBIT A-Original Republic Franchise Agrmt, 3. EXHIBIT B-Amendment No. 1 to Republic Franchise Agrmt
Related files: ORD 2019-014, ORD 2021-025
AGENDA ITEM REPORT
TITLE:
title
AN ORDINANCE AMENDING THE FRANCHISE AGREEMENT BETWEEN THE CITY AND REPUBLIC SERVICES OF FLORIDA, L.P. D/B/A ALL SERVICE REFUSE DATED SEPTEMBER 10, 2019, TO PROVIDE FOR AMENDMENTS RELATED TO RECYCLING, INCLUDING A WAIVER TO PERMIT SOURCE SEPARATED RECYCLING TO BE COLLECTED AND TRANSPORTED WITH GARBAGE AND RUBBISH TO THE TRANSFER STATION AT THE WHEELABRATOR NORTH BROWARD RESOURCE RECOVERY FACILITY AND PROVIDING FOR A RATE ADJUSTMENT DUE TO CHANGES IN THE RECYCLING PROGRAM AS WELL AS A TEMPORARY RATE ADJUSTMENT DUE TO THE FORCE MAJEURE EVENT COSTS ASSOCIATED WITH THE COVID-19 PANDEMIC. (SECOND READING)(PUBLIC HEARING)

body
BACKGROUND:

This item was approved on First Reading at the August 26, 2021, City Commission Meeting.

The City entered into an exclusive franchise agreement for the collection of solid waste and recyclable materials with Republic Services of Florida, L.P. d/b/a All Service Refuse, on September 10, 2019 ("Agreement"), and the City is desirous of amending the Agreement to provide for amendments to certain provisions within the Agreement related to recycling based on recent changes to market conditions that make source separated recycling collection in the traditional sense impractical, as well as to provide for a temporary rate adjustment due to the Force Majeure event costs associated with the COVID-19 pandemic.
DISCUSSION:
The amendment to the Agreement ("Amendment No. 1") provides a new plan for handling source separated recyclable materials by delivering them to the Wheelabrator North Broward Resource Recovery Facility in order to have them transferred to the South Broward Wheelabrator Resource Recovery Facility where they will be burned and provides a waiver to permit source separated recycling to be collected and transported by All Service with garbage or rubbish per Section 14.7 of the Agreement. Amendment No. 1 also provides for a rate increase due to changes in the recycling program as well as temporary r...

Click here for full text